UMJETNIČKA ŠKOLA FRANJE LUČIĆA

Prostor i oprema

ZbornicaOd školske godine 1970./1971., dakle i prije službene verifikacije, škola je djelovala u prostorima Narodnog sveučilišta „Juraj Kokot“ na lokaciji Zagrebačka 37 u Velikoj Gorici. Koncem 1970-ih, nakon preseljenja Radio Velike Gorice, za osnovnu glazbenu školu adaptiraju se bivši prostori radio-stanice u sklopu Narodnog sveučilišta. Naglim gospodarskim razvojem Grada te porastom zanimanja za glazbeno obrazovanje, dodijeljeni prostori postaju nedostatni za normalno odvijanje nastave. Godine 1985. Skupština općine Velika Gorica stoga je osnovnoj glazbenoj školi dodijelila na korištenje zgradu u Zagrebačkoj 5, te škola od tada pa sve do 1993. djeluje na dvije lokacije. Nažalost, zgrada u Zagrebačkoj 5 nije bila adekvatna za normalno odvijanje nastavnog procesa, tim više što je veći broj nastavnika u njoj proveo punih osam godina bez zadovoljavajućeg grijanja i higijenskih uvjeta, u vlazi i u skučenim prostorijama.

Multimedijska učionica
U to je vrijeme načinjeno idejno rješenje za temeljitu rekonstrukciju zgrade, uz uvođenje centralnog grijanja i izmjenu svih instalacija, no ta ideja nikada nije zaživjela uslijed pomanjkanja novčanih sredstava. Na svu sreću, nakon prvih slobodnih demokratskih izbora ukazala se mogućnost da se iskoristi prostor u Ulici Slavka Kolara 39 koji je u početku, tijekom Domovinskog rata, bio poslužio za zbrinjavanje učenika Više zrakoplovne škole. Dana 5. travnja 1993. škola je preseljena u nove i lijepe prostore na spomenutoj adresi, gdje se i danas nalazi.

Prostorija za sastanke i vježbanjeŠkola ima tri učionice za grupnu nastavu teoretskih predmeta i solfeggia, deset kabineta za individualnu nastavu, zbornicu, sobu za sastanke koja je ujedno i vježbaonica za one učenike koji ne posjeduju instrument. Tu su i tri učionice za ples i ritmiku (s garderobom), prostorije za administrativno osoblje, čajna kuhinja i dva sanitarna čvora. Prostor u kojemu se škola sada nalazi zasad u potpunosti zadovoljava uvjete izvođenja nastave osnovne i srednje glazbene, te plesne škole, ali budući da su pred nama još dvije godine intenzivnog proširivanja školskog programa srednje plesne škole, strahujemo da će i taj prostor uskoro postati nedostatan za kvalitetno održavanje nastave.

Plesna dvorana